Αποκριάτικα Παραμύθια




Για να ταξιδέψετε αυτές τις Απόκριες με παραμυθένιες ιστορίες, εδώ είναι τρία από τα πιο δημοφιλή αποκριάτικα παραμύθια:


Ο Αρλεκίνος
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εκδόσεις: Πατάκης


Όλοι γλεντούν στους δρόμους της όμορφης πόλης με τραγούδια, σερπαντίνες και στολές. Μόνο ένα αγόρι κοιτάζει από το παράθυρο θλιμμένο τους μασκαράδες. Δεν είναι τιμωρημένο, ούτε άρρωστο. Τον λένε Αρλεκίνο και είναι τόσο φτωχός που δεν έχει τίποτα που να θυμίζει απόκριες. Μ’ ένα ξεβαμμένο πουκάμισο κι ένα μπαλωμένο παντελόνι δεν πας πουθενά. Η μάνα ξενοδουλεύει, ο πατέρας έχει “φύγει”, λεφτά δεν υπάρχουν για πολυτέλειες.

Πιερότοι, φασουλήδες, κολομπίνες, μαρκησίες, ιππότες, κλόουν και βασιλιάδες, χαρούμενοι στους δρόμους του κεφιού. Το αγόρι κλαίει. “Πρέπει κι εσύ να ντυθείς αποκριάτικα”, του λέει η μητέρα του τραβώντας τον στη σοφίτα. Μέσα στο σκονισμένο μπαούλο κρύφτηκε όλη η χαρά και η αγάπη. Γιατί μπορεί να μην υπήρχε τίποτα ορατό εκεί μέσα αλλά υπήρχαν δυο απλά πράγματα: πολύχρωμα κουρέλια και η αγάπη της μάνας...



Η Χαρά και το Γκουντούν
Οι τρεις αποκριάτικες κορδέλες

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εκδόσεις: Πατάκης




Ένα χειμωνιάτικο βράδυ το πιο περίεργο και χαριστωμένο ζωάκι του κόσμου ζητεί καταφύγιο στο δωμάτιοπ της Χαράς. Η Χαρά του προσφέρει άσυλο και εκείνο για να την ευχαριστήσει που το έσωσε από τον εχθρό του, αποφασίζει να μείνει για πάντα κοντά της. Μα θέλει ένα δεύτερο αυτί για να ακούει ολόκληρες τις λέξεις. Πουθενά η λύση. Πουθενά; Στο ιπτάμενο σουρωτήρι είναι η λύση! Η γνωριμία του Γκουντούν με τη Χαρά θα αποτελέσει το έναυσμα για περιπέτειες και ταξίδια σε μοναδικά μέρη: λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια, σε φάρους με γαλάζιους φάρους, στη χώρα του Χασμουρητού και της Πρωταπριλιάς, στο δάσος με τα γλειφιτζούρια , στην Ψιψινία, το Καγκουριστάν, το Πιπερούν και άλλες μαγικές περιοχές του κόσμου. Μα ο σταθμός της στη χώρα του Καρναβαλιού θα βάλει τη Χαρά στη διαδικασία μια φοβερής ιδέας: μια ουρά πολύ διαφορετική και τόσο… αποκριάτικη!





Νίνο, ο μικρός κλόουν
Συγγραφέας, Εικονογράφος: Eric Battut
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Μετάφραση: Αθηνά Κορούλη




Ο Νίνο δε θέλει πια να είναι ο κλόουν του τσίρκου. Το συνηθισμένο νούμερο με το γαϊδουράκι του νομίζει ότι δεν αρέσει πια και θεωρεί ότι οι θεατές τον κοροϊδεύουν. Δοκιμάζει ένα σωρό νούμερα αλλά δεν τα καταφέρνει και εξακολουθεί να είναι τόσο αστείος! Τη λύση θα του τη δώσει ο διευθυντής του τσίρκου. Και η λύση έχει όνομα: τη λένε Νίνα! Και ότι τη λένε έτσι λίγο μας νοιάζει. Εκείνο που μας νοιάζει όμως είναι ότι ο Νίνο δεν είναι πια μόνος με το γαϊδουράκι του. Είναι πλέον…δυο. Και όλα αρχίζουν αλλιώς όταν είμαστε δυο…
Πηγή: elniplex

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου