Παραμύθια για την διαφορετικότητα


Παραμύθια που διδάσκουν τον σεβασμό στην διαφορετικότητα του κάθε ατόμου. Παραμύθια ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Παραμύθια που έχουμε ανάγκη να διαβάσουμε πρώτα εμείς, οι μεγάλοι...
 


Τίτλος: Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία
Συγγραφέας: Πόπη Διακαινισάκη
Εκδόσεις: Κέδρος


Περίληψη:
«Έτοιμοι! Πάμε!» είπε ο φωτογράφος κι έβγαλε όλη την παρέα φωτογραφία. Όμως, κάτι δεν πάει καλά, αφού ενώ όλοι κάθονται αγκαλισμένοι, ο Γιώργος – μπόνγκος, που γεννήθηκε με μια κόκκινη τούφα στα μαλλιά, κάθεται παράμερα και είναι στεναχωρημένος. Τα παιδιά τον κοροϊδεύουν για το κόκκινο τσουλούφι που έχει στα μαλλιά του και δεν τον θέλουν για φίλο τους.
Όμως, η Πελαγία -ζυγία που δεν σηκώνει τις αδικίες, θύμωσε με την συμπεριφορά των
άλλων παιδιών εξηγώντας τους πόσο σπουδαίο παιδί είναι ο Γιώργος–μπόνγκος. Τότε τα άλλα παιδιά σκέφτηκαν αρχικά να φτιάξουν όλα μια κόκκινη τούφα στα μαλλιά. Η Πελαγία όμως εξήγησε ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός για αυτά που έχει, και θα ήταν καλύτερα να βγάλουν μια νέα φωτογραφία, πλέον όλοι μαζί και αγαπημένοι.






Τίτλος: Έλμερ, Ο παρδαλός ελέφαντας
Συγγραφέας: Ντέιβιντ Μακ Κι
Εκδόσεις: Πατάκη


Περίληψη:
Ήταν μια φορά και ένα καιρό ένα κοπάδι με ελέφαντες. Άλλοι ήταν μεγάλοι, άλλοι μικροί, άλλοι χοντροί, άλλοι αδύναμοι, όμως όλοι είχαν το ίδιο χρώμα, γκρι, εκτός από έναν, τον Έλμερ, ο οποίος ήταν παρδαλός. Με τον Έλμερ συντροφιά οι ελέφαντες περνούσαν πάντα καλά, αφού πότε τους σκάρωνε αυτός αστεία και πότε οι άλλοι ελέφαντες σε αυτόν. Μια μέρα ο Έλμερ προβληματίστηκε και συνειδητοποίησε πως οι άλλοι γελούν μαζί του γιατί είναι διαφορετικός.
Έτσι, βρήκε μια βατομουριά με καρπούς σε χρώμα ελεφαντένιο και πασαλείφτηκε με το ζουμί τους, ώσπου έγινε γκρι σαν όλους τους ελέφαντες. Επιστρέφοντας στους υπόλοιπους ελέφαντες, τους βρήκε όλους αγέλαστους και αποφάσισε να τους κάνει μια πλάκα για να γελάσουν. Οι άλλοι ελέφαντες γέλασαν όσο ποτέ άλλοτε και κατάλαβαν πως ήταν ο Έλμερ. Όταν ξέσπασε η βροχή και το γκρι χρώμα του Έλμερ έφυγε, αποφάσισαν ότι τη συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο θα τη γιορτάζουν, όπου όλοι θα βάφονται παρδαλοί όπως ο Έλμερ.



Τίτλος: Ερυθρούλης, Το κόκκινο αστέρι
Συγγραφέας: Μαρία Καραγιάννη
Εκδόσεις: Διάπλαση



Περίληψη: 
Ο Ερυθρούλης είναι το μόνο κόκκινο αστέρι ανάμεσα στα χιλιάδες αστέρια του ουρανού. Δεν γίνεται όμως αποδεκτός από τα άλλα αστέρια, αφού αυτά το κοροϊδεύουν για τη διαφορετικότητά του. Έτσι, ο Ερυθρούλης στεναχωριέται πολύ και κάθεται κάθε βράδυ και κλαίει. Ένα βράδυ που τα αναφιλητά του έφτασαν μέχρι τα αυτιά του Φεγγαριού, αυτό προσέγγισε τον Ερυθρούλη και με τα λόγια του τον έκανε να μην στεναχωριέται πλέον για τη διαφορετική του εμφάνιση, αλλά να νιώθει περήφανος, αφού στη γη όλοι οι άνθρωποι αυτόν έβλεπαν. Τα υπόλοιπα αστέρια του ουρανού που κρυφάκουγαν τη συζήτηση του Φεγγαριού με τον Ερυθρούλη, αντιλήφθηκαν πόσο άσχημα του είχαν συμπεριφερθεί, και αφού απολογήθηκαν, πήραν τον Ερυθρούλη μαζί τους στην κεντρική πλατεία του ουρανού όπου έστησαν ένα ατέλειωτο χορό.


Τίτλος: Η λευκή και η  μαύρη σοκολάτα
Συγγραφέας: Λ. Χρηστίδη
Εκδόσεις: Ανεμόμυλος


Περίληψη: 
Οι σοκολατίτσες της γειτονιάς γιορτάζουν τα γενέθλια της φίλης τους της καστανής. Ξαφνικά χτυπάει το κουδούνι και έρχεται η νέα γειτόνισσα, η Λευκή σοκολάτα. Η μαμά σοκολάτα οδηγεί τη Λευκή στο δωμάτιο όπου γίνεται το πάρτι, και τη συστήνει στις άλλες σοκολάτες. Αυτές όμως, ξαφνιασμένες από το χρώμα της Λευκής, δεν παίζουν μαζί της, την κοροϊδεύουν και την κουτσομπολεύουν. Στεναχωρημένη η Λευκή πάει στην κουζίνα να κλάψει, όπου εντοπίζει ένα βαζάκι με μέλι. Αποφασίζει να αλειφτεί με μέλι, για να μοιάζει με τις άλλες σοκολάτες. Την εντοπίζει όμως η μαμά σοκολάτα και αποφασίζει να μιλήσει στις άλλες σοκολάτες.
Τους εξηγεί πως συμπεριφέρθηκαν λάθος στηΛευκή και πώς όλες έχουν πολλές διαφορές στην εξωτερική τους εμφάνιση, αυτό όμως που μετρά είναι η «εσωτερική εμφάνιση», την οποία οι ίδιοι διαμορφώνουμε. Μετανιωμένες οι άλλες σοκολάτες απολογούνται στη Λευκή και γίνονται πλέον
φίλες.


Και επειδή η λίστα είναι μεγάλη, παραθέτω ενδεικτικά και άλλα:


 






















 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου